• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Fundația Culturală Româno-Germană "Petre Stoica" Jimbolia

adriana.miatov's picture

Fundatia Petre Stoica din Jimbolia are ca tel principal reconstituirea vietii culturale si spirituale române si germane de pe teritoriul Banatului, cautând să promoveze valorile traditionale ale democratiei europene (pluralism, specificitate si dialog interetnic). Totodata, ea îsi propune cautarea celor mai eficiente mijloace pentru refacerea puntii cu trecutul, ca si asigurarea unui climat de dezvoltare educational-culturala sub deviza „toleranta si prosperitate prin cultura”.

Fundatia are în inventarul ei o biblioteca de aproximativ 15.000 de volume în limbile româna si germana, dintre care unele de mare valoare bibliografica, colectie de numistica, de filaterie, de cartofilie si ex-libris-uri, importante manuscrise de la scriitori români si germani, tablouri, gravuri si obiecte casnice muzeale.

O mândrie a Fundatie o constituie fondul substantial de documente despre oamenii si viata Jimboliei pâna în anul 1944 (acte oficiale, fotografii vechi, scrisori, afise, reclame si ziare vechi).

Fundatia functioneaza din primavara anului 1996, perioada în care a organizat numeroase aniversari comemorative, expozitii documentare, simpozioane, lansari de carti, auditii muzicale etc.

Română
Imagine: