• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Muzeul Pompierilor "Florian" Jimbolia

adriana.miatov's picture

Muzeul Pompierilor "Florian", înfiinţat în anul 1992. Se găseşte pe strada Liviu Rebreanu nr. 9 şi a luat fiinţă în urma iniţiativei depuse de Asociaţia pompierilor civili "Florian" din Jimbolia, sprijinită de Primărie şi Muzeul Banatului din Timişoara.

S-a dorit înfiinţarea unui astfel de muzeu din dorinţa de a aduce cinste şi omagiu pompierilor voluntari care, mai bine de 130 de ani au luptat contra incendiilor.  

Muzeul poartă numele Sfântului Florian, sfântul protector al pompierilor, care a murit ca martir în data de 4 mai 304 în Lauriacum (astăzi Lorch, Austria), refuzând să se închine zeilor romani.

În anul 1875 s-a înfiinţat prima formaţiune de intervenţie în caz de incendiu sub numele "Reuniunea pompierilor voluntari", formată din 70 de membri şi 10 muzicanţi. Această formaţiune era sprijinită financiar de patroni de fabrici, deţinători de terenuri agricole, oameni cu stare materială bună etc.

În anii 1878 şi 1882, s-a aprobat o serie de regulamente de ordin interior pentru o mai bună funcţionare a formaţiunii, numite "Regulamente interioară cu privire la exerciţii, folosirea furtunurilor şi administrarea patrimoniului", regulamente care sunt păstrate în cadrul muzeului Pompierilor Florian.
 
De-a lungul timpului, formaţiunea a fost dotată cu utilaje de intervenţie, precum pompe manuale tip Knaust, tractate pe căruţe de cai, motopompe tip Rossembauer, scări culisabile din lemn pentru intervenţii la înălţime, montate pe atelaje trase de cai, o parte din acestea fiind de asemenea expuse în cadrul muzeului.

Muzeul expune de asemenea tablouri jubiliare, diplome şi trofee obţinute de pompierii voluntari la diverse concursuri profesionale, fotografii etc. din perioada 1880-1970, precum şi felinare din anii 80, coifuri de paradă şi intervenţii, drapel şi eşarfă de paradă (1902) şi multe alte exponate. 

Română
Imagine: