• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Muzeul „Traian Vuia” - Traian Vuia

adriana.miatov's picture

Inaugurarea muzeului a avut loc în 2012.

Localitatea în care s-a născut inginerul şi inventatorul Traian Vuia (1872 - 1950), Surducu Mic, îi poartă astăzi numele. Expoziţia prezintă documente şi obiecte legate de viaţa celui ce a construit primul avion din lume, brevetat în Franţa, la 17 august 1903, avion, care la 18 martie 1906, s-a desprins de la sol numai prin forţa motorului său. Vuia este şi autorul unui generator de abur cu randament tehnic mare, brevetat în Franţa şi în alte ţări.

A fost instalată și o copie la scară 1:1 a primului aparat zburător realizat de Vuia, dar și o machetă la scara 1:2 a elicopterului lui Vuia, realizat în 1918. Machetele au fost realizate de Fundația Academice Culturală Timișoara. Nu lipsesc nici panourile informative, de unde poate fi aflată povestea marelui inventator român, povestea exponatelor şi alte informaţii inedite.

Muzeul dedicat inventatorului bănățean cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii și machete. Există o încăpere dedicată vieții și activității lui Traian Vuia, imagini și documente istorice din perioada studiilor pe care inventatorul bănățean le-a făcut la Făget, Lugoj și Budapesta. Sunt copii după schițele realizate la Paris, cât și fotografiile de la momentele primului zbor cu aparatul său, de la 18 martie 1906.

Română
Imagine: