• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Muzeul Revoluţiei din Decembrie 1989 Timișoara

adriana.miatov's picture

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990 cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Din 1990 până în 1999 Asociaţia a realizat un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente, ridicate în oraşul nostru în zonele represiunii din Decembrie 1989.

În Muzeul Memorialul Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara se află cel mai important punct de depozitare și prezentare a informațiilor referitoare la Revoluţia din Decembrie 1989 din întreaga ţară.

Începând cu anul 1996, în cadrul Memorialului funcţionează Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989.

În acest spaţiu Asociaţia „Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989” colectează informaţii scrise, audio şi video despre sângeroasele evenimente, o parte dintre materiale fiind expuse spre vizitare. Expoziţiile acoperă şi viaţa sub dictatorul comunist Ceauşescu, dar şi desfăşurarea  Revoluţiei de la Timişoara, ce a dus în final la răsturnarea regimului. Se pot viziona filme ce prezintă drama acelor zile.

 În cadrul asociaţiei funcţionează:

-Sala pentru documentare şi cercetare

-Sala pentru arhivare audio-video

-Arhiva pentru documente scrise şi presă

-Sălile expoziţionale (muzeu)

-Biblioteca

-Capela Eroilor Revoluţiei

Asociaţia cinsteşte memoria victimelor. În acest sens, în întregul oraş, mai ales în „punctele fierbinţi ale Revoluţiei” au fost amplasate monumente dedicate martirilor Timişoarei. Asociația s-a remarcat prin construirea, în Timișoara, a 12 monumente consacrate celor care și-au dat viața în timpul revoluției. Monumentele sunt ridicate în următoarele locuri: Piața Traian (Clopotul), lângă Podul Decebal, Bd. Tache Ionescu (Învingătorul), Hotel Continental (Evoluție), vizavi de Casa Tineretului, spatele Muzeului Banatului, lângă biserica ortodoxă din Piața Kuttl, vizavi de unitatea militară din Calea Lipovei, Piața 700, Piața Sfântul Gheorghe, lângă Podul Mihai Viteazul.

Română
Imagine: