• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Complexul piariștilor

Datare: Construit între 1908 – 1909

Stil arhitectural: Stilul anilor 1900, curentul szeceszió. Arh. Alexander Baumgarten, constr. Arnold Merbl, diriginte de lucrări şi coautor al proiectului arh. László Székely. Unul dintre cele mai reprezentative monumente ale stilului anilor 1900 din Timişoara. Impozantul ansamblu este flancat de trei străzi importante ale centrului actual al Timişoarei.

La biserică se remarcă elementele eclectice şi de istorism – de ex. contraforţii falşi ai turnului, sau coiful conic al turnului. Totuşi este singura biserică din Timişoara care se înscrie în mod clar în „arhitectura 1900” - căci, chiar şi în acea perioadă, pentru biserici erau preferate neogoticul sau neoromanicul, fiind mai sobre şi mai impunătoare (forme deja „verificate”).  Aspectul Secession se menţine în bună parte şi în interiorul bisericii.

Intrând în curtea complexului (dinspre Bvd. Republicii) se observă dispunerea interesantă a bisericii în cadrul complexului piarist: nava şi corul bisericii sunt dispuse oblic faţă de corpurile de clădire învecinate, făcând cu acestea un unghi de 45 grade şi înaintând spre centrul curţii.

Alte informaţii: În perioada dictaturii comuniste în edificiu au funcţionat spaţii de învăţământ ale Institutului Politehnic. Clădirea a fost retrocedată în 2006 Episcopiei Catolice, care o utilizează drept seminar (liceul teologic romano-catolic Gerhardinum).

Imagine: 
Hartă: 
Latitude: 45.752808000000
Longitude: 21.222661000000