• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Palatul Prefecturii

Datare: 1938 – 1943. Arh. Victor Vlad şi colaboratorii, constr. Constantin Purcariu

Stil arhitectural: Modern cu elemente clasiciste. Expresia plastică a faţadei simetrice este determinată de coloanele angajate, aparţinând ordinului corintic „colosal” (pe trei niveluri – la et. I, II şi III).

Ornamentaţiile sunt destul de sobre, pe faţadă cele mai interesante sunt capitelurile coloanelor. Doar pe părţile laterale se observă casete repetitive cu reliefuri de inspiraţie populară: un ţăran şi o ţărancă.

Alte informaţii: Construcţia a fost proiectată  iniţial în 1933 pentru „Şcoala de Fete Sofia Imbroane”,  arh. Mathias Hubert, colab. Cornel Liuba, Edmond Stanzel, proiect care nu a fost finalizat.

Interiorul este destul de interesant – tipic pentru clădirile administrative din perioada interbelică. Adesea sunt expuse aici expoziţii (mai ales foto) pe diverse teme, unele foarte interesante, pe holul central de la etajele 1 si 2. Deoarece însă în această clădire sunt găzduite instituţii oficiale importante, accesul în interior este dificil. Clădirea, care şi-a păstrat şi astăzi aceeaşi destinaţie s-a extins în partea din spate cu un nou corp de clădire, cu totul diferit din punct de vedere arhitectural.

Imagine: 
Hartă: 
Latitude: 45.755920000000
Longitude: 21.237554000000
Adresă: 
Bd. Revoluţiei din 1989 nr. 17