• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Casa cu Pomul Breslelor

Denumire actuală: Casa cu Pomul Breslelelor sau Casa cu Pomul de Fier

Datare: 1752 – Casa, cu două caturi, era în construcţie (şantier) şi aparţinea maistrului zidar, antreprenor la fortificaţii, Johann Lechner, care probabil a întocmit şi proiectul clădirii.

Stil arhitectural: Faţada iniţială - probabil baroc austriac. Faţada actuală - în stilul anilor 1900, curentul szeceszió.

Alte informaţii: Copacul de fier a fost realizat în anul 1828, când casa aparținea comerciantului Andrei Trandafir. Acesta l-a însărcinat pe meșterul Moritz Heim să instaleze copacul de fier ca un semn de casă. Copacul era legat pe colțul casei cu un lacăt mare, care a dispărut în anii 1960. Acelaşi Moritz Heim a realizat un „pom de fier” şi la Arad (însă mai mic!).

Astfel de pomi, înveliţi în tablă de fier, erau frecvenţi în spaţiul de limbă germană. Ca să înveţe o meserie, ucenicii trebuiau să călătorească şi să presteze muncă la diferiţi maiştri, să facă „practică” s-ar spune astăzi. Ajunşi într-un oraş nou, ei trebuiau să bată un cui în pomul oraşului respectiv, ca să demonstreze, că au fost acolo. În urma unor lucrări efectuate la interioarele clădirii (la parter) după cel de-al doilea razboi mondial au ieşit la lumină două picturi executate direct pe zid, una dintre ele reprezintă un ucenic care bate cuie şi aparţine pictorului bănăţean Franz Ferch; a fost realizată în perioada interbelică.

Pomul de fier nu este altceva decât un butuc învelit cu tablă, înconjurat de o bară metalică și încuiat cu un lacăt care nu are orificiu pentru deschidere.

Originea acestui obicei provine dintr-o legendă: un tânăr ucenic ce se pregătea pentru meseria de lăcătuş dorea să poată fabrica lacăte ce să nu poată fi sparte de nici un hoţ. El a încheiat un pact cu diavolul – diavolul urma sa-l înveţe cum să realizeze asemenea lacăte (soluţia era simplă: să construiască un lacăt fără gaură pentru cheie), iar în schimb tânărul trebuia să-i ofere sufletul ca recompensă.

La parter a funcţionat vreme îndelungată restaurantul Hubertus al vânătorilor din Timişoara.

Casa cu Pomul Breslelor sau Casa cu Pomul de fier este una dintre clădirile celebre ale Timișoarei, cu toate că, în prezent, originalul copacului de fier se află la Muzeul Banatului din Timișoara, pe colțul casei aflate la intersecția străzilor Grisellini și Proclamația de la Timișoara fiind expusă doar o copie a acestuia.

Copaci asemănători mai existau în Viena, Bratislava, Buda, Oradea, dar și în Arad, unde se află și acum renumita casă cu lacăt.

Imagine: 
Hartă: 
Latitude: 45.755988000000
Longitude: 21.230695000000
Adresă: 
Str. Proclamaţia de la Timişoara 3