• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Piața Sf. Gheorghe

Este una dintre pieţele vechi ale Timişoarei. Din păcate, modificările survenite imediat după defortificarea oraşului (acest proces a avut un corespondent şi în Cetate, în ideea modernizării tramei stradale) au văduvit piaţa de elementul principal – asa-zisa „biserică a seminarului”, ce purta hramul Sf. Gheorghe. Se presupune că biserica exista încă dinainte de ocupaţia turcească – pe timpul stăpânirii otomane fusese transformată în moschee. În perioada 2013-2014 cu ocazia reabilitării centrului istoric al Timișoarei prin proiectul Cetate I,  s-au realizat săpături în  Piaţa Sf. Gheorghe, în zona fostei biserici Sf.Gheorghe, transformată în perioada otomană în moschee, iar apoi reconstruită în 1754. Arheologii au descoperit zidurile bisericii dărâmate în perioada 1903-1904. De asemenea, au găsit şi zidurile rămase din vechea biserică, existentă în Cetatea Timişoara în secolul XV-lea.

Adiacent clădirii bisericii a fost construit seminarul catolic. Ulterior, în această clădire s-a deschis prima instituţie de învăţământ superior laic din Timişoara, în anul 1845; avea două facultăţi: pentru filozofie şi respectiv pentru drept. A avut din păcate o viaţă scurtă (a fost închisă în turbulentul an 1848) Următoarea ocazie pentru deschiderea unei universităţi avea să apară abia în 1921.

  1. Clădirea din dreapta a aparţinut dintotdeauna unei bănci; ea a fost construită cu destinaţia de sediu pentru „Prima Casa de Economii” (Erste Temeswarer Sparkassa) în 1855; instituţia în sine exista deja de la 1846.
  2. Şi clădirea din stânga a fost şi este instituţie bancară. A apărut în peisaj după 1914 (când biserica şi seminarul au fost demolate) sub numele de „Palatul Băncii Timişorene”; are un aspect foarte sobru, în faţada sa exuberanța Secession-ului dominant la acel moment nu se reflectă aproape deloc; prezintă asemănări cu clădirile bancare de pe Ringstrasse din Viena. O colecţie întreagă de urne decorează brâul marcant al clădirii, între etajele 1 şi 2.
  3. Pe latura de sud a pieţei (adică pe latura care are în spate blocurile socialiste) se află case mai mici, care contrastează cu cele două impunătoare clădiri bancare. Pe cea gălbuie se observă decoraţii Secesson (între altele: reprezentări de bufniţe) combinate cu o arhitectură mai degrabă neoclasicistă. Tot pe această latură se află şi casa Klapka;
  4. Abia în anul 1996 a apărut în piaţă statuia ecvestră a Sfântului Gheorghe în luptă cu balaurul; monumentul comemorează evenimentele din Decembrie 1989; în toată zona cuprinsă între Hotel Continental şi Piaţa 700 s-au dat pe 17, Dec. 1989 lupte de stradă sângeroase între forţele de ordine şi manifestanţi. Era vorba de manifestanţii ce voiau să treacă dinspre Hotel Continental spre sediul „comitetului de partid” (Prefectura de azi), şi care au fost respinşi de armată pe direcţia Pieţei Libertăţii. Monumentul Sfântului Gheorghe este o creaţie din bronz a artistului Silvia Radu, arhitect Mihai Botescu. Pe  elegantul piedestal realizat de Ştefan Călărăşanu sunt trecute numele unor copii-martiri ai Revoluţiei.

Este puţin cunoscut că în Piaţa Seminarului (Piaţa Sfântul Gheorghe de azi) s-a pus în mişcare primul tramvai tras de cai, în iulie 1869. Aici urma să fie capătul de linie pentru linia ce făcea legătura spre cartierul Fabric. La cursa inaugurală au luat parte toate notabilităţile oraşului.

Hartă: 
Latitude: 45.755647000000
Longitude: 21.228803000000