• English
  • Română
  • Српски
Banat
Info-Business Portal

Comenduirea Garnizoanei - Obiectiv turistic Piața Libertății

Denumire actuală: Comenduirea Garnizoanei Timişoara 

Datare,  denumiri şi funcţiuni istorice: În 1727 apare deja pe planurile oraşului. Este numită “Generalatul Nou”.

Descriere: În 1752 avea la partea din faţă, dinspre piaţă două caturi şi o locuinţă la mansardă. Pe planurile detaliate din acel timp apare ca o casă cu un etaj şi mansardă. La parter erau bucătăria, grajdurile, camerele pentru servitori şi ordonanţe. La etaj erau încăperi de locuit, spaţii de reprezentanţă şi arhiva. La mansardă erau încăperi de locuit şi depozite. În zona acoperişului, cele trei travee marcând intrarea de la parter, erau accentuate printr-un fronton triunghiular. Frontonul apare şi pe gravurile de după 1853. Dar mansarda nu mai exista, poate ca urmare a distrugerilor din timpul asediului din 1849  (poate că acoperişul a ars în timpul bombardamentelor de artilerie). Pe fotografiile din anii 1880 -1900 frontonul din zona etajului nu mai apare. În schimb se construiesc la parter trei arcade (în dreptul intrării şi în dreapta şi stânga acesteia), peste care se amenajează o terasă la etajul I. Astăzi numai arcada din mijloc, prin care se accede în clădire, se mai păstrează. Celelalte două, din dreapta şi din stânga,  au fost închise. 

Stil arhitectural: Iniţial în stil baroc. Se mai păstrează pe faţada dinspre Str. Alba Iulia unele elemente baroce la unele ancadramente ale  ferestrelor.

Aspecte de unicitate: Acest imobil este cea mai veche clădire din oraş, care îşi păstrează până astăzi, în foarte mare parte, volumetria iniţială. De fapt, cea mai veche clădire din oraş este castelul, actualul Muzeu al Banatului. Dar aspectul său actual, ceea ce se vede astăzi din clădire, datează din anul 1856!

Imagine: 
Hartă: 
Latitude: 45.755293000000
Longitude: 21.227306000000
Adresă: 
Piaţa Libertăţii 5